Conferința de Presă – Cluj, 27 februarie 2019

conferinta vizita papa

Conferința de Presă – Cluj, 27 februarie 2019

Răspunzând invitației autorităților statului şi a Bisericii Catolice din România, papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019. Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita la data de 1 iunie sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc precum şi oraşele Bucureşti, Iaşi şi Blaj. Așteptăm cu drag pelerinii la această întâlnire istorică. În mod tradițional Hramul de Rusalii are un singur invitat și anume celebrantul principal al ceremoniei. Și în cazul vizitei Sfântului părinte papa Francisc rămâne la fel, toți ceilalți fiind pelerini indiferent de rang sau culoarea politică.

La fiecare parohie a început deja organizarea grupurilor de pelerini. Deoarece la această întâlnire cu Sfântul părinte nu așteptăm pelerini doar din cele 4 dieceze din Transilvania – Alba Iulia, Oradea, Timișoara, Satu Mare – dar și din celelalte dieceze din țară și din întregul Bazin Carpatic, la data de 1 martie vom da drumul înscrierilor on-line pe pagina de internet realizată special pentru vizita papei pontifex.ro. Sperăm ca la data de 31 martie să putem să avem o imagine clară a numărului persoanelor care vor sosi la Șumuleu-Ciuc. Pentru o organizare cât mai bună trebuie să știm din timp numărul pelerinilor care vor ajunge la Șumuleu-Ciuc la locul de întâlnire cu Sfântul Părinte. Dacă va fi necesar vom prelungi perioada de înscrieri on-line. 

Va fi posibilitate de înscriere în grup sau individual. Vor fi favorizate grupurile.

Pe platforma de înscriere vor apărea următoarele subdiviziuni:

Grup /parohial/copii/ elevi/ studenți: Numele conducătorului de grup, adresa, parohia, dieceza, adresa de e-mail, număr, cu ce sosește grupul.

Individual/Familii:Numele, adresa, parohia, dieceza, adresa de e-mail, în cazul familiilor numărul de persoane, cu ce sosește persoana sau familia.

Preoți: Concelebranți sau care ajută la Sfânta Împărtășanie. Nume, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail, dieceza, localitatea, parohia.

Călugări și călugărițe: Nume, adresă, număr de telefon, adresă de e-mail, ordinul din care fac parte, localitatea.

Persoane cu dizabilități și însoțitori. Nume, numele persoanei însoțitoare, adresa, număr de telefon, adresa e-mail, dieceza, localitatea, parohia.

Cei care se înscriu primesc un e-mail de confirmare a înscrierii. După încheierea înscrierilor vom împărți în sectoare pe cei înscriși. După aceasta vor fi eliberate biletele de intrare emise electronic, cu cod de bare.  Cu un bilet se v-a putea intra o singură dată.

Adăugăm încă câteva informații importante la acele amintite până acum:

1.   Se poate veni la întâlnire și fără înscriere sau bilet, dar în acest caz nu se va putea intra în zona protejată cu spectru vizibil.

2.   Autoritățile locale și organizatorii cer cu insistență să nu mergem la Șumuleu-Ciuc cu mașina personală. Orașul nu deține destule locuri de parcare, de aceea intrarea în oraș cu automobilul va fi restricționat încă din 31 mai. După informațiile pe care le deținem până acum la data de 1 iunie doar autoturismele care dețin permisiune specială pot intra în Miercurea-Ciuc.

3.   Fiecare grup poate să aducă un steag al bisericii sau spiritualității din care face parte. Pot fi aduse și steaguri cu dimensiuni standard – al Vaticanului, localității sau alte steaguri. Să nu se rostească mesaje politice și să nu se aducă simboluri care sunt străine de natura ceremoniilor bisericii. Asemănător cu tradiția hramului de Rusalii dorim să păstrăm spiritul de rugăciune și apropiere de Dumnezeu al pelerinajului.

4.   Fiecare pelerin va fi supus unui control de securitate la poarta de intrare spre locul de întâlnire. Prin urmare intrarea se va permite încă de la primele ore. Despre toate acestea vom furniza informații mai târziu.

5.   Ce pot să aducă pelerinii în aria protejată: medicamente, scaun pliant, umbrelă, steag și mâncare, bagaje cât mai puține, apă doar în flacoane de jumătate de litru.

6.   Ceea ce nu va trece prin controlul de securitate: arme albe, cuțit, foarfecă, materiale inflamabile sau explozive, sticlă sau arme.

Ceremonia se va desfășura în limba latină, cântecele vor fi în limba maghiară, papa va predica în limba italiană, traducerea se va face în maghiară simultan și română sau engleză. Pe ecrane va apărea și subtitrare. 

Noutăți

Verificare de securitate

Este important să subliniem faptul că toți pelerinii trebuie să se aștepte la un eveniment similar cu cel de Rusalii. În același timp, unicitatea și caracterul istoric al acestei ocazii, adică vizita Sfântului Părinte, necesită măsuri de securitate care sunt obișnuite și raționale în toate locurile în care Sfințenia Sa este prezent.

Accesul, poarta de securitate

Dacă ați efectuat o înregistrare individuală / de familie, în perioada 15-19 mai, ați primit pe adresa de e-mail pe care ați indicat-o, biletul pentru SECTORUL ROȘU.
 

Este posibil să nu fi primit încă biletul. VĂ RUGĂM SĂ VERIFICAȚI CONTUL SPAM / TRASH /MESAJE NEDORITE, deoarece este posibil ca biletul să fie acolo.
 

Badgeurile de presă pentru jurnaliștii acreditați la vizita Sanctității sale de la Șumuleu Ciuc pot fi ridicate la sediul Consiliului Județean Harghita, Piața Libertății, nr. 5, Sala de Marmură, (dacă s-a cerut eliberarea acestora la Miercurea Ciuc) în perioada 30-31 mai, între orele 13:00 – 15:00.

 

 

Sajtóakkreditációk átvétele

Cu câteva zile înainte de 1 iunie 2019 când Papa Francisc va celebra Sfânta Liturghie la Șumuleu Ciuc, vă punem la dispoziție pe site-ul nostru Caietul Pelerinului care conține ordinea Sfintei Liturghii, cântecele, scurta descriere a Statuii de la Șumuleu Ciuc, precum și a vieții Sfântului Părinte, în limbile maghiară și română.